•• Metabolizmus sacharidov ••
Metabolizmu sacharidov sa prisudzuje kľúčové postavenie v súvislosti s metabolizmom lipidov a do istej mieri aj bielkovín.
Z metabolických dráh sacharidov je zrejmé, že odbúravaním sacharidov získava organizmus potrebnú energiu, mimo iného tiež pre mnohé fyziologické funkcie a biosyntézu rady dôležitých zlúčenín.
FAO spoločne s WHO vydali v roku 1998 správu nazvanú „O sacharidoch v ľudskej výžive“. Správa zhrňuje poznatky za 20 rokov o úlohe všetkých foriem sacharidov vo výžive a ich vplyvov na zdravie a chorobu. Uvádza poznatky o trávení sacharidov v organizme, ich absorpciu a metabolizmu a možnostiach ovplyvnenia zdravia.
V tejto správe sa uvádza, že odborníci v oblasti výživy zdôrazňujú význam udržovania rovnováhy medzi príjmom a výdajom energie a uvádza sa, že osoby s vysokým podielom sacharidov (hlavne polysacharidov) v strave sú menej náchylné k akumulácii telesného tuku s porovnaním s osobami, ktoré dávajú prednosť strave s nízkym podielom sacharidov a vysokým podielom tuku.
Uvádzajú k tomu tieto dôvody:
V posledných rokoch odborníci na základe výsledkov výskumu pozmenili názor na vplyv cukru a ďalších sacharidov na vznik zubného kazu. Na zamedzenie jeho vzniku sa odporúča fluorizácia zodpovedajúca ústnej hygiene a pestrá strava, nielen zníženie príjmu sacharidov.
V správe, ktorá popisuje priaznivé vplyvy sacharidov, sú uvedené odporúčania odborníkov a výskumných pracovníkov. Z nich najdôležitejšie pre verejnosť sú tieto:
Dobré zdravie zabezpečujú sacharidy všetkých druhov i foriem. Pre tých, ktorí chcú zostať aktívni a v dobrom zdravotnom stave, sa odporúča strava s vysokým obsahom sacharidov.
Podľa odporúčaní voľné cukry (viď. definícia voľný cukor) môžu predstavovať maximálne 10 % z celkových sacharidov. To znamená, že zvyšných 90 % by mali predstavovať komplexné sacharidy, ktoré sa nachádzajú najmä v ryži, zemiakoch, chlebe, zelenine a ovocí.
Zdroj:
VÚP Bratislava, Cukor a jeho alternatívne náhrady – objektívne hodnotenie ich úloh vo výžive človeka (Literárna štúdia),
Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases: report of a joint WHO/FAO expert consultation. Geneva: 2003, 149 s. ISSN 0512-3054.
Janíček, G. - Halačka, K.: Základy výživy, Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 1985. 174 s.
WHO/FAO: Carbohydrates in human nutrition. FAO food and nutrition paper no. 66. FAO, Rome. 1998
Na stiahnutie:
Podporný materiál
Metabolizmus sacharidov.pdf